Microsoft Defender for Endpoint versus de rest

Endpoint detection and response (EDR)-software wordt gebruikt om cyberbeveiligingsbedreigingen op individuele apparaten, zoals computers en servers, te detecteren en erop te reageren. Microsoft biedt een EDR-oplossing genaamd Microsoft Defender for Endpoint (MDE), die is ingebouwd in het Windows-besturingssysteem en kan worden gebruikt in combinatie met andere beveiligingsproducten van Microsoft.

Er zijn verschillende andere fabrikanten van EDR-software, waaronder:

  • Carbon Black (nu onderdeel van VMware)
  • CrowdStrike
  • Symantec (nu onderdeel van Broadcom)
  • Fortinet
  • McAfee (nu onderdeel van Intel)
  • Exabeam
  • Sophos
  • SentinelOne

Microsoft Defender for Endpoint (voorheen ook bekend als Microsoft Defender Advanced Threat Protection of ATP) is een relatief nieuwe speler op de EDR-markt, maar heeft snel aan populariteit gewonnen dankzij zijn integratie met het Windows-besturingssysteem en zijn vermogen om te worden gebruikt in combinatie met andere beveiligingsproducten van Microsoft.

Voordelen MDE

Grote hoeveelhuid data: Een van de belangrijkste voordelen van MDE is de mogelijkheid om gebruik te maken van de grote hoeveelheid gegevens en intelligentie die wordt gegenereerd door de miljoenen Windows-apparaten die wereldwijd worden gebruikt. Hierdoor kan het bedreigingen detecteren en erop reageren die andere EDR-oplossingen mogelijk niet kunnen detecteren. Bovendien biedt MDE een uniforme console voor het beheer van de beveiliging van alle Windows-apparaten, waardoor het voor organisaties eenvoudiger wordt om hun beveiliging te beheren.

Cloud Integratie: Een van de belangrijkste kenmerken van MDE is het cloudgebaseerde beveiligingsbeheer, waarmee organisaties de beveiliging van al hun apparaten centraal kunnen beheren en bewaken vanaf één console. Hierdoor kunnen organisaties snel bedreigingen identificeren en erop reageren en een beveiligingsbeleid implementeren voor al hun apparaten, ongeacht hun locatie. MDE kan ook worden geïntegreerd met andere beveiligingsproducten van Microsoft.

Gemak en prijs: MDE is ingebouwd in het Windows-besturingssysteem en kan worden gebruikt in combinatie met andere beveiligingsproducten van Microsoft, zoals Azure Active Directory en Microsoft Cloud App Security. Dit maakt het voor organisaties eenvoudig om hun beveiliging over alle Windows-apparaten te beheren en kan het beschermingsniveau voor Windows-apparaten verhogen. Er zijn dus ook geen extra kosten voor het gebruik ervan, waardoor het betaalbaarder wordt voor organisaties.

Nadelen

In vergelijking met andere EDR-oplossingen van fabrikanten als Fortinet, Exabeam, CrowdStrike en SentinelOne heeft MDE enkele zwakke punten:

Platformbeperkingen: MDE is voornamelijk ontworpen voor Windows-apparaten, en hoewel het andere platforms zoals Mac en Linux ondersteunt, is het beschermingsniveau mogelijk niet zo robuust als op Windows-apparaten. Andere EDR-oplossingen zoals Fortinet en CrowdStrike zijn platform onafhankelijk en kunnen worden gebruikt om een breed scala aan apparaten en besturingssystemen te beschermen.

Integratie met andere beveiligingsoplossingen: MDE is nauw geïntegreerd met andere Microsoft-beveiligingsproducten, wat een voordeel kan zijn voor organisaties die andere Microsoft-producten gebruiken. Voor organisaties die andere beveiligingsoplossingen van andere leveranciers gebruiken, kan MDE echter minder goed integreren en kan extra configuratie en beheer nodig zijn.

Beperkte aanpasbaarheid: MDE heeft een reeks vooraf gedefinieerde beveiligingsbeleidslijnen en playbooks die kunnen worden gebruikt om bedreigingen te detecteren en erop te reageren. Sommige andere EDR-oplossingen zoals Exabeam en SentinelOne bieden meer flexibiliteit en stellen organisaties in staat hun eigen aangepaste beleidslijnen en playbooks te creëren.

Niveau van ondersteuning en expertise: Hoewel Microsoft een gevestigd bedrijf is met een groot ondersteuningsteam en een breed scala aan beschikbare middelen, kunnen andere EDR-leveranciers een ander niveau van ondersteuning en expertise hebben, wat een belangrijke overweging kan zijn voor organisaties die een hoger niveau van ondersteuning en expertise nodig hebben.

Kortom

Microsoft Defender for Endpoint (MDE) is een uitgebreide beveiligingsoplossing met EDR-mogelijkheden (Endpoint Detection and Response), informatie over bedreigingen, geautomatiseerd onderzoek en herstel, en cloudgebaseerd beveiligingsbeheer. Het omvat ook endpoint-encryptie die gebruik maakt van AES 128-bits encryptie-algoritme om gegevens op het apparaat te beschermen.

Hoewel MDE een sterke oplossing is voor Windows-apparaten, is het misschien niet de beste keuze voor organisaties die andere soorten apparaten of besturingssystemen gebruiken. Veel van de andere EDR-oplossingen zijn platformonafhankelijk en zijn breder inzetbaar.

Een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een EDR-oplossing is het niveau van ondersteuning en expertise dat door de leverancier wordt geboden. Microsoft is een gevestigd bedrijf met een groot ondersteuningsteam en een breed scala aan beschikbare middelen, wat een groot voordeel kan zijn voor organisaties die hulp nodig hebben bij hun beveiliging. Andere EDR-leveranciers zijn meer gespecialiseerd op het gebied van cybersecurity waarbij zij eigen ondersteuningsteams en middelen beschikbaar hebben wat een hogere kwaliteit van ondersteuning en expertiseniveau kan betekenen.

Uiteindelijk zal de beste EDR-oplossing voor een organisatie afhangen van haar specifieke behoeften en vereisten. Hoewel Microsoft Defender for Endpoint een sterke optie is voor Windows-apparaten, zijn andere EDR-oplossingen zoals CrowdStrike, Fortinet, SentinelOne of Exabeam wellicht beter geschikt voor organisaties die andere soorten apparaten of besturingssystemen gebruiken, of die een hoger niveau van ondersteuning en expertise nodig hebben.

ook interessant