Tech support scammers bieden al jaren nep technische ondersteuningsdiensten aan en “lossen” de niet-bestaande problemen van mensen met hun apparaten of software op. Met een reeks beproefde social engineering-trucs hebben ze veel succes geboekt bij het verleiden van slachtoffers tot het overhandigen van hun geld of gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en financiële gegevens. Het is geen wonder dat ze nog steeds bezig zijn en steeds geavanceerdere technieken dan telefoontjes en valse pop-upmeldingen gebruiken om hun slachtoffers te misleiden.
De oplichting uit naam van technische ondersteuning is de afgelopen tien jaar sterk geëvolueerd. De eerste versies bestonden uit koude oproepen van valse technische supportmedewerkers die meestal in India waren gevestigd en beweerden voor Microsoft, Dell, Cisco of een ander technologiebedrijf te werken, waaronder bekende beveiligingsbedrijven.
De oplichters belden mensen uit het niets en op min of meer willekeurige wijze en probeerden hen ervan te overtuigen dat hun computer een probleem had dat onmiddellijk moest worden verholpen in ruil voor een vergoeding. Deze pogingen waren grotendeels gebaseerd op het vinden van slachtoffers met weinig kennis van hoe computers echt werken en werden ondersteund door websites en Facebook-pagina’s die “hulp” boden aan gebruikers van specifieke producten.
Na verloop van tijd kwamen er misleidende advertenties, valse pop-ups, nep-ondersteuningswebsites en aanvallen met kwaadaardige en malware-achtige programma’s, waarbij de computerschermen van mensen waarschuwingen vertoonden die hen ervan probeerden te overtuigen dat er iets mis was met hun machine.
Naarmate de oplichting gediversifieerder en geraffineerder werd, vond er een verschuiving plaats waarbij het slachtoffer werd gelokt om de oplichter te bellen (vaak na een bezoek aan een onbetrouwbare website), in plaats van dat de oplichters mensen willekeurig opbellen.
Als u uw wachtwoord hebt gedeeld met een oplichter, wijzigt u het op elke account die dit wachtwoord gebruikt. Gebruik unieke wachtwoorden voor elke account en dienst. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager.
Verwijder malware. Update of download legitieme beveiligingssoftware. Scan uw computer en verwijder alles wat volgens de software een probleem is. Raadpleeg een betrouwbare beveiligingsprofessional als u hulp nodig hebt.
Als de getroffen computer is aangesloten op uw netwerk, moet u of een beveiligingsprofessional het hele netwerk controleren op inbraken.
Als u nepdiensten hebt gekocht, vraag dan uw creditcardmaatschappij om de kosten terug te draaien en controleer uw afschrift op kosten die u niet hebt goedgekeurd. Blijf uw creditcardafschriften controleren om er zeker van te zijn dat de oplichter u niet elke maand opnieuw probeert aan te rekenen.
Oplichting op het gebied van technische ondersteuning bestaat al meer dan tien jaar, en dat zal nog lang zo blijven. We weten misschien niet zeker wat we in 2023 nog kunnen verwachten, maar gewapend met bovenstaande kennis zou het in ieder geval gemakkelijker moeten zijn om ze te herkennen en hoe te handelen.
SolidBE is een Nederlandse specialist in ICT infrastructuren en cyber-beveiliging voor de zakelijke markt.
Onze ervaren technici helpen u graag verder! Heeft u vragen?
Maarten Schoutenstraat 19
2741 SV Waddinxveen
Web: solidbe.nl
Mail: sales@solidbe.nl
Telefoon: 088 88 99 000
KVK: 51248794
Bank: NL07 RABO 0157 5353 98
BTW: NL 82 3170 846 B01
© Copyright 2021 SolidBE