Volgende vraag: welk datacenter is geschikt voor u?

kennislevel 1 kennislevel 2 kennislevel 2 Technisch niveau Leestijd: 15 minuten 15 minuten leesduur Waddinxveen, 29 november 2016 Waddinxveen, 29 november 2016

Eduard Nooder
Senior Account Manager


Welk datacenter komt het beste overeen met de wensen die we hebben en hoe komen we hier achter?

Wat is de betekenis van ICT voor uw organisatie?

Wanneer men gaat kijken naar een geschikt datacenter is het verstandig om eerst voor zichzelf na te gaan wat de gevolgen zijn als de ICT niet beschikbaar is (of het nu om de hardware gaat of de applicaties die erop draaien). Dat is van belang omdat bij datacenters gekozen kan worden voor verschillende gradatie in beschikbaarheidsgaranties. Een hogere beschikbaarheidsgarantie betekent uiteraard hogere kosten. Interessant dus om vooraf te weten, betekent ICT uitval een grote productiestoring, of zijn de gevolgen voor de continuïteit van de primaire processen te overzien?

Bij uitbesteding aan een datacenter in de vorm van colocatie zal ICT uitval slechts sporadisch voorkomen. De kans op niet beschikbare ICT is bij colocatie in een datacenter een stuk kleiner dan wanneer de servers bij u op locatie staan, maar toch dient nagedacht te worden over die enkele keer dat zich onverhoopt een storing in een datacenter voordoet. Een mogelijkheid zou bijvoorbeeld kunnen zijn om alle uitbesteedde ICT te spiegelen in twee afzonderlijke datacenters. Daar hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje aan, maar als de beschikbaarheid van ICT absoluut een 'must' is, is keuze voor redundantie zeker te rechtvaardigen.

De nabijheid en locatie van het datacenter

Geografische afstanden zijn in Nederland goed te overzien en daardoor is het vaak geen probleem een datacenter in de eigen regio te vinden. Een vraag is echter of dat noodzakelijk is. De dienstverlening van datacenters is niet geografisch gebonden. Alle applicaties die in het datacenter draaien, zijn natuurlijk op afstand te beheren.

Mocht het nodig zijn om nieuwe hardware te installeren kan men ook een beroep doen op (partners van) het datacenter. Veelal kunnen ze dit beter, sneller en goedkoper dan wanneer men dit zelf doet. Eerder hebben we het al gehad over de betekenis van ICT voor uw organisatie: is ICT noodzakelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering, dan kan het handiger zijn een datacenter dichtbij te kiezen, zodat het gemakkelijk en snel te bereiken is. Als recovery de reden voor migratie is, in geval van een ramp bijvoorbeeld, is het verstandig om een datacenter ver buiten de eigen regio te kiezen. Als zich dan een ramp voordoet, is het waarschijnlijker dat het datacenter niet getroffen wordt.

Mogelijkheid tot uitbreiding

In het bedrijfsleven is groei een belangrijk doel. Het kan daardoor gebeuren dat de capaciteit die in de beginfase bij het datacenter ingekocht wordt, in een later stadium ontoereikend is. De vraag naar capaciteit in datacenters groeit al jaren, waardoor het mogelijk is dat het datacenter waar de ICT gehuisvest wordt vol is tegen de tijd dat u meer capaciteit nodig heeft. Bespreek daarom op voorhand de mogelijkheden tot toekomstige uitbreiding van de capaciteit die u inkoopt.

De Cloud

Een 'buzz' woord in de ICT, is cloud computing. Wordt veel over geroepen en geschreven, soms zijn de verhalen iets te hosanna en misschien zijn er op sommige vlakken overspannen verwachtingen. Laat onverlet dat cloud computing wel zorgt voor een andere kijk op de ICT organisatie. Zowel bedrijfskritische applicaties als applicaties die niet kritisch zijn kunnen vanuit de cloud geleverd worden. Voordelen: flexibiliteit en schaalbaarheid en de mogelijkheid om te betalen naar gebruik (pay-per-use). Dat maakt nadenken over een volgende vraag noodzakelijk: welke vorm cloud is voor onze organisatie geschikt?

Een eerste stap is vaak een hybride cloud. De hybrid cloud is een combinatie van public cloud diensten, zoals Google, en een private cloudomgeving, die door eigen servers in het datacenter gefaciliteerd wordt. Om deze stap te kunnen maken moet gekeken worden naar de volgende zaken: heeft het datacenter direct cloud connects, een cloud exchange en welke cloud partijen zijn fysiek aanwezig?

De scheiding tussen public en private wordt ook vaak gemaakt om de meest kritieke applicaties en data in eigen beheer te houden, vooral als het aankomt op beveiliging. Datacenters leveren een uitgebreid scala aan fysieke en digitale beveiligingsmaatregelen, waardoor het heel aantrekkelijk is om het private gedeelte van de hybrid cloud in een datacenter te huisvesten. De mogelijkheid te kunnen switchen tussen cloud providers betekent tevens keuze vrijheid.

Waar nog meer op letten?

1. Breng alle kosten in kaart.
Niet alleen voor capaciteit, maar ook aanvullende diensten en services.

2. Een carrier neutraal datacenter geniet de voorkeur.
Carrier neutrale datacenters geven maximale flexibiliteit als het gaat om de keuze voor bijvoorbeeld hardware, internetdiensten en bekabeling.

3. Financiële stabiliteit van het datacenter.
Dit moet inzichtelijk zijn, want een faillissement kan grote problemen opleveren voor de continuïteit van de uitbestedende organisatie.

4. Koelingscapaciteit.
Kan het datacenter voldoende koeling leveren voor uw apparatuur?

5. Reputatie.
Heeft het datacenter vaak te kampen met storingen, en hoe open is men daar over? Is het aangesloten bij de DDA branche organisatie? Wat zeggen anderen over het datacenter?

Wilt u hulp van onze specialisten? Wij helpen u graag verder!

Contact

SolidBE B.V.
Maarten Schoutenstraat 19
2741 SV Waddinxveen

KVK 51248794
NL 82 3170 846 B01
NL07 RABO 0157 5353 98