Een netwerkkast bekabelen: aandacht aan besteden of niet?

kennislevel 1 kennislevel 2 kennislevel 2 Technisch niveau Waddinxveen, 01 augustus 2016 Waddinxveen, 04 oktober 2016 Networking Networking

Inleiding
Netwerkkasten bekabelen is meestal een ondergewaardeerde taak, maar wel één die eigenlijk zeer belangrijk is! We zien vaak dat nieuwe bekabeling "even snel" toegevoegd wordt. De kasten zijn vaak verborgen achter gesloten deuren en niet voor iedereen zichtbaar, maar dit betekent niet dat er geen reden is om de bekabeling netjes aan te brengen. In het begin is er vaak nog geen probleem, maar naarmate er meer kabels aan een netwerkkast zijn toegevoegd wordt het heel snel rommelig:

Hoe ga je te werk (of niet)?

Slecht voorbeeld bekabeling netwerkkast Voorbeelden zoals hierboven zijn niet alleen visueel rommelig, een groter probleem is het, wanneer apparatuur defect raakt. In deze wirwar van kabels is het lastig is de juiste kabels te vinden en het is hierdoor vrijwel onmogelijk om de apparatuur snel en efficiƫnt te vervangen. Dit gaat dus uiteindelijk ten koste van de bedrijfsvoering. Er is een makkelijke standaard als het aankomt op het netjes bekabelen en in dit document wordt dit stap-voor-stap uitgelegd.

Rangeerpanelen
Een van de belangrijkste onderdelen van het netjes bekabelen is het gebruik van een rangeerpaneel. Hiermee kunnen kabels makkelijk onder switches en patchpanelen geplaatst worden. Veel gebruikt worden twee soorten rangeerpanelen: open en gesloten rangeerpanelen:

Open rangeerpaneel:
Voorbeeld open rangeerpaneel Gesloten rangeerpaneel: Voorbeeld gesloten rangeerpaneel Beide panelen geven een opgeruimde aanblik bij een blik in de netwerkkast. Het voordeel van een open rangeerpaneel, ten opzichte van een gesloten rangeerpaneel, is dat het bij een open rangeerpaneel makkelijker is om bekabeling aan te passen. Daarentegen ziet een gesloten rangeerpaneel in het eindresultaat een stuk beter uit. Voor een zeer netjes resultaat raden we gesloten rangeerpanelen aan. Het beste is om onder elke switch of elk patchpaneel, een rangeerpaneel te plaatsen. Kleine versies van rangeerpanelen kunnen gebruikt worden voor apparatuur, waar niet veel kabels op zitten. Deze worden over het algemeen Horizontale "Cable brackets" genoemd. Voorbeeld cable brackets Om kabels die verticaal lopen te organiseren kunnen verticale "Cable Brackets" gebruikt worden. Voorbeeld cable brackets Kabelkleuren
Voor bekabeling kan het beste gekozen worden voor kabels van hetzelfde merk in een aantal kleuren. Het is verstandig om een kleurcode op te zetten, op basis van de functionaliteiten binnen een netwerkkast. Een voorbeeld van kleurcode:

Kleur Functie
Geel Werkplek/Data-VoIP
Zwart Uplink/Trunk
Blauw Server
Rood Lights-out Management / Out of band Management
Een ander voorbeeld:
Kleur Functie
Blauw Laag prio (Werkplek)
Geel Middel prio (Server)
Oranje Hoog prio (Alarm/Camera)
Rood Extreem prio (Core)
Er is in feite geen uniforme standaard qua kabelkleur. Het is wel belangrijk om de kabelkleuren binnen het bedrijf (of vestiging) consequent door te voeren. Zelfs kiezen voor 1 kabelkleur voor alles is een oplossing, maar dan is het labelen juist heel belangrijk. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat per ongeluk een uplink van een switch wordt ontkoppeld.

N.B. Glasvezelkabels hebben wel standaarden in kabelkleuren. Deze kabelkleuren geven de dikte van de vezel aan en voor welke lichtfrequentie deze kabel geschikt is.

Leggen van kabels
Kabellengte is ook iets waar goed op gelet moet worden. Bijvoorbeeld: Een 5 meter kabel in één en dezelfde kast gebruiken is een no-go omdat de over-lengte van de kabel voor rommeligheid in de kast zorgt. Het is beter om juiste lengtes op de juiste locatie te gebruiken.

Het eerste wat moet gebeuren wanneer u kabels wilt gaan leggen, is de kabels goed uitrollen. Zelfs op afstanden vanaf 2 meter lengte is duidelijk een verschil te merken wanneer men de kabel "uitgooit" en wanneer men de kabel uitrolt. Een rol netwerkkabel moet gezien worden als een haspel:
Voorbeeld haspel Wanneer je de netwerkkabel uitrolt zoals een haspel, zal je merken dat de kabel veel minder krult. Dit zal de hanteerbaarheid van de kabel enorm verbeteren, vooral wanneer de kabel langer is dan 2 meter.

Een 'best-practice' is om de netwerkkast in tweeën te verdelen, een linker deel en een rechter deel. De kabels die links op de switch worden aangesloten blijven links in de kast, en rechts dus rechts. Hierdoor wordt de kabelnetheid gewaarborgd, zelfs al komen er vele kabels in de netwerkkast. Alle kabels kunnen ook naar 1 kant van de kast, maar dan is de kans op te grote kabelbundels aanwezig. Hierdoor zou de kast bijvoorbeeld niet meer gesloten kunnen worden en is het lastiger is om de bekabeling te onderhouden. Beter is om de scheiding op de helft van de switch te houden, en als er iets gekruist wordt tussen de twee delen van de kast, dit bij het rangeerpaneel te doen.

Visueel voorbeeld:
Voorbeeld indeling Praktijk voorbeeld: Praktijk voorbeeld indeling Wanneer er netwerkkabels tussen kasten gelegd worden, gebruik je dezelfde standaard. Het enige waar dan op gelet moet worden, is uit welke patch/switchpoort de kabel komt. Netwerkkabels leggen tussen netwerkkasten is over het algemeen mooier, aangezien er zich geen situatie kan voordoen (zoals bij kabels in dezelfde kast wel kan voorkomen) dat er gekruist moet worden tussen de zijden. Voorbeeld indeling UTP goot Als er regelmatig veel kabels tussen links en rechts in dezelfde netwerkkast gewenst zijn, is het verstandig om te kiezen voor gesloten rangeerpanelen: Voorbeeld indeling UTP goot Zorg ervoor dat de kabels uit je rangeerpanelen alleen naar het device erboven gaan. Laat kabels uit kabelgoten niet over andere switches heen lopen, zoals onderstaand voobeeld: Voorbeeld fout leggen kabels Het probleem is namelijk dat bij een defect aan de onderste switch, het onmogelijk wordt om deze te vervangen zonder de bovenste switch af te koppelen! Dit kan problemen geven met je redundantie / beschikbaarheid.

Een betere oplossing is om de kabel via een kabelgoot bovenlangs te leiden:
Voorbeeld goed leggen kabels Een makkelijke en consistente indeling is om bij elke switch een eigen rangeerpaneel te plaatsen: Voorbeeld goed leggen kabels Klittenband
Om de kabels bij elkaar te houden is het verstandigst om gebruik te maken van klittenband. Tie-raps zijn een zeer sterke afrader! Deze zorgen regelmatig voor mantelbreuken in netwerkkabels en zijn niet makkelijk te verwijderen of aan te passen zonder gereedschap.

Glasvezelkabels
Glasvezelkabels moeten met zo min mogelijk bochten gelegd worden. Het is verstandig om ze over aparte goten/routes te laten verlopen, om zo kabelbreuken te voorkomen. Een goede manier is om met klittenband de fibers, apart van de UTP kabels te bundelen:
Voorbeeld goed voorbeeld klittenband Ook kan in deze situatie gebruik gemaakt worden van horizontale "Cable brackets", die op dezelfde schroeven gemonteerd kunnen worden als de switch. Voorbeeld cable brackets Kabels labelen
Net zo belangrijk als de bekabeling, is het labelen. Het is makkelijk om in geval van problemen te kunnen zien, waar welke kabel vandaan komt en waar deze heen gaat. Een praktijkvoorbeeld: een switch met servers erop aangesloten is defect geraakt, en een aantal servers is down gaan. Het is cruciaal dat een bepaalde (of meerdere) server(s) direct weer online komt/komen, maar je hebt geen idee, waar op welke switch deze server aangesloten zit. Normaliter kijk je op switchpoort omschrijvingen, maar aangezien de switch defect is heb je hier geen toegang toe. Kabels volgen kan in bepaalde gevallen zeer tijdrovend zijn, en dan had een label een heleboel tijdwinst kunnen opleveren.

Een nette manier van labelen is met behulp van stickers die je direct op een kabel kan plakken. Standaard hand labelwriter stickers zijn per definitie ongeschikt omdat deze na verloop van tijd losraken. Andere nadelen zijn het loslaten van de lijm (levert plakkerige kabels op) of het loslaten van het printbare gedeelte, zoals je dat ook ziet bij garantiestickers.

De makkelijkste en netste manier van labels aanbrengen op kabels is door gebruik te maken van wrap-around labels:
Voorbeeld cable label pen Deze labels gaan niet in de weg zitten en geven een hele nette uitstraling aan de netwerkkast. Dit type label laat doorgaans ook niet los, tenzij je het eraf snijdt.

Er zijn andere oplossingen bijvoorbeeld plastic klik houders). Deze hebben als voordeel dat ze flexibel aanpasbaar en te verwijderen zijn, maar het nadeel zal duidelijk worden bij hoge concentraties van kabels. De labels kunnen dan bijvoorbeeld loslaten of afzakken op de kabels en kunnen er daarbij rommelig uitzien.

Wat er op de kabels moet komen te staan kan per situatie verschillen. De een gebruikt een kabeldatabase met codes, waarmee snel te vinden is welke kabel waarheen gaat. De ander gebruikt liever een label met daarop de oorsprong (Server), route (Patchnummer) en bestemming (Switch poort) van de kabel.

Voorbeelden:
Voorbeeld labels De belangrijkste richtlijn is dat er in één oogopslag gezien kan worden waar de kabel voor gebruikt wordt.

Resultaat
Wanneer alle tips uit dit document gevolgd worden, zullen de kasten er veel mooier uitzien en vele malen makkelijker te onderhouden zijn! Hieronder een voorbeeld van het kantoornetwerk van SolidBE:
Resultaat tips van kabelen netwerkkast.

Wilt u meer tips van een expert?

Contact

SolidBE B.V.
Maarten Schoutenstraat 19
2741 SV Waddinxveen

KVK 51248794
NL 82 3170 846 B01
NL07 RABO 0157 5353 98