Uitbreiden Schijfruimte van een FortiAnalyzer VM

kennislevel 1 kennislevel 2 kennislevel 2 Technisch niveau Waddinxveen, 13 maart 2017 Waddinxveen, 13 maart 2017 Networking Networking

Wanneer u een licentie van een FortiAnalyzer VM opgewaardeerd heeft naar een hoger niveau, heeft u ook recht op meer opslagruimte. Een basis licentie van FortiAnalyzer VM laat 500Gb aan opslag toe, bij een upgrade kan dit 3, 10, 24, 48 of zelfs 100 Terabyte worden. Om van deze nieuwe opslagruimte gebruik te kunnen maken zijn er aanpassingen nodig in de instellingen van de Virtuele Machine van FortiAnalyzer.

Hoe ga je te werk?

Dit voorbeeld is gemaakt in VMWare, maar het proces is voor ieder virtualisatie smaak hetzelfde.
Om uit te zoeken hoeveel schijfruimte U mag gebruiken op uw FortiAnalyzer VM, gaat u naar "System Settings", en onder de kop "License Information" staat hoeveel u mag gebruiken met uw huidige licentie.
System Settings - FortiAnalyzer System Settings VM Storage - FortiAnalyzer N.B. U mag altijd een grotere disk aanmaken dan wat uw licentie toelaat, maar in dit voorbeeld mag dus het totaalquotum van alle FortiGates, geconfigureerd op deze FortiAnalyzer niet hoger zijn als 200GB.
Wij hebben hier een FortiAnalyzer die op dit moment een 83Gb disk heeft, en we zijn op de Console van de VM aangemeld met een admin user. Met het commando "execute lvm info" kan er inzicht worden vergregen in de huidige disk status en hoeveel data voor Logging gebruikt mag worden:
Uitvoer commando execute lvm info op FortiAnalyzer Vervolgens zetten wij de FortiAnalyzer uit, middels "execute shutdown". Wanneer de FortiAnalyzer uitstaat, kunt u de configuratie van de FortiAnalyzer Virtuele machine aanpassen: Uitvoer commando execute shutdown op FortiAnalyzer Zoals u hier ziet, is er een 2GB disk aangemaakt (deze is voor het Operating System van FortiAnalyzer) en daarnaast nog een 80GB virtuele disk voor logging (die u dus zonet in de "execute lvm info" resultaten terug zag). We gaan een nieuwe disk toevoegen aan de virtuele machine. U hoeft niets te doen aan de bestaande virtuele disks. Resizing van bestaande partities wordt niet ondersteund. Nieuwe disk toevoegen op FortiAnalyzer In dit voorbeeld maken we een nieuwe virtuele harde schijf aan met 512Gb schijfruimte. Instellingen disk toevoegen op FortiAnalyzer Zoals U ziet, een nieuwe schijf is toegevoegd aan de virtuele machine: Overzicht specificaties van FortiAnalyzer Nadat de aanpassingen opgeslagen zijn, kan de virtuele machine weer opgestart worden. Wanneer deze opgestart is, zult u zien dat de nieuwe schijfruimte niet direct bruikbaar is. Wanneer u het commando "execute lvm info" gebruikt, ziet u dat de nieuwe schijf als "Unused" staat aangegeven: Uitvoer commando execute lvm info op FortiAnalyzer na toevoegen disk Om de nieuwe schijf te gaan gebruiken als logging schijf, moet de FortiAnalyzer de log schijf uitbreiden, zodat de nieuwe schijf ook gebruikt wordt voor logging. Dit kan gedaan worden met "execute lvm extend". Na dit commando is het vereist om de FortiAnalyzer te herstarten. Uitvoer commando execute lvm extend op FortiAnalyzer na toevoegen disk Nadat de virtuele machine opnieuw opgestart is, is de schijfruimte volledig bruikbaar, zoals U kunt zien met de commando's "execute lvm info" en "get system status". Uitvoer commando execute lvm info op FortiAnalyzer na herstart - 1 Uitvoer commando execute lvm info op FortiAnalyzer na herstart - 2 Wanneer alles volledig is afgerond, kunt u nieuwe Fortigates toevoegen aan de FortiAnalyzer, of de quota van geconfigureerde FortiGates aanpassen in de FortiAnalyzer.

Wilt u hulp van een gecertificeerd Fortinet expert?

Contact

SolidBE B.V.
Maarten Schoutenstraat 19
2741 SV Waddinxveen

KVK 51248794
NL 82 3170 846 B01
NL07 RABO 0157 5353 98