In onze commerciële praktijk van alledag komen we met enige regelmaat organisaties tegen die problemen ondervinden wanneer zij met Citrix werken in een WLAN. De meest gehoorde opmerking is dan: “we krijgen een grijs scherm en Citrix werkt niet meer”.

Voor de niet-techneuten onder ons zullen we eerst simpel proberen uit te leggen wat een Citrix toepassing doet, waar ze ingezet worden en wat de mogelijke knelpunten zijn.

Wat is Citrix?

Het concept, beter bekend onder de naam van Server Based Computing (SBC), is ontwikkeld om applicaties voor de gebruikers beschikbaar te maken (over kleine bandbreedtes) en daarbij de beheerinspanningen te verlagen. Omdat toepassingen op centrale servers geïnstalleerd worden en er slechts een minimale clienttoepassing op de werkplek nodig is, functioneert dit op nagenoeg alle platforms (besturingssystemen). Er worden alleen schermafbeeldingen, muisbewegingen en toetsenbordaanslagen over het netwerk verstuurd. De Citrix server geeft alleen de beeldveranderingen door aan de gebruikerszijde en aan de gebruikerszijde worden muis- en toetsenbordinformatie doorgegeven richting de server.

Wie gebruiken Citrix?

Citrix is met name interessant voor grote organisaties met grote serverparken en veel werkplekken of organisaties met veel externe locaties. Door de mogelijkheid om bijvoorbeeld VDI of complete Office applicaties centraal te beheren maar lokaal beschikbaar te hebben, bespaart men enorm op de beheerkosten en daarnaast is de databeveiliging beter te realiseren.

Mogelijke knelpunten

Bij het gebruik van Citrix is een goed Wi-Fi netwerk essentieel. Met Citrix ben je in feite continue aan het streamen (zoals bijv. met Youtube). Het is dus van belang dat er niet teveel latency (=vertraging) op het netwerk is. Wanneer de latency hoger is dan 180 ms zal de gebruiker hier last van krijgen. Bijvoorbeeld doordat de gegevens die een gebruiker invoert vertraagd op het scherm verschijnen. Of dat de Citrix buffer leeg raakt waardoor de gebruiker een grijs scherm krijgt. Dit kan ook gebeuren bij mobiele gebruikers wanneer de Wi-Fi access points de mobiele gebruikers onderling niet goed overdragen (roaming) en waardoor het signaal te zwak wordt voor een goede Citrix werking.

Mogelijke knelpunten oplossen?

Het inrichten van het Wi-Fi netwerk luistert zeer nauw bij gebruik van Citrix. Zorgen voor een goede kanaalindeling, zonder overlap bijvoorbeeld.

Daarnaast kan het raadzaam zijn om de buffergrootte aan te passen. Eventueel minder kleurendiepte in het scherm instellen: dat scheelt in belasting en kan vooral bij situaties waar geringe bandbreedte beschikbaar is van belang zijn. Eigenlijk kunnen we stellen dat ieder Wi-Fi netwerk waarover Citrix gebruikt wordt, nog meer aandacht vraagt dan normaal bij de inrichting van het netwerk.

ook interessant