Als het op netwerkbeheer aankomt, leven we steeds meer in een softwaregedefinieerde wereld. De markt voor software-defined wide-area networking (SD-WAN) groeit jaarlijks met 69% en had, volgens IDC, in 2019 de grens van 2 miljard dollar benaderd. De groei zal zich naar verwachting in een snel tempo voortzetten, waarbij IDC voorspelt dat de SD-WAN-markt in 2022 de grens van $ 8 miljard zal passeren.

Wat is de drijvende kracht achter de groei? Marktexpansie heeft de neiging om voort te bouwen op vroege successen, wat het geval is met SD-WAN. Organisaties beginnen de vruchten te plukken van de inzet van SD-WAN-oplossingen om netwerkkosten te verlagen, netwerkflexibiliteit te stimuleren en eenvoudig nieuwe, geografisch verspreide locaties aan te sluiten.

Nog belangrijker is dat de mogelijkheden voor SD-WAN toenemen dankzij een nieuwe generatie producten die SD-WAN-oplossingen naar verwachting naar een nieuw niveau van flexibiliteit, automatisering en beheergemak zullen tillen.

Gen 2 SD-WAN zal een aantal beperkingen van Gen 1 neutraliseren door het gemakkelijker te maken om meerdere clouds in te zetten, de beveiliging en zichtbaarheid te verbeteren en self-driving netwerken te implementeren, naast andere voordelen.

Generatieverschillen

SD-WAN-oplossingen bouwen voort op de functies van softwaregedefinieerde netwerken (SDN), zoals on-demand bandbreedtelevering, netwerkzichtbaarheid en scheiding van het controlepaneel en het gegevenspaneel. SD-WAN verschilt vooral van SDN door de functionaliteit uit te breiden tot wijdverspreide geografische gebieden.

Gen 1 SD-WAN-producten waren in trek bij visionaire adopters die het potentieel zagen om netwerken te bevrijden van de beperkingen en kosten van hardware-gecontroleerde omgevingen. Met SDWAN krijgen organisaties nieuwe niveaus van flexibiliteit en elasticiteit die eenvoudigweg niet beschikbaar waren met hardware-gecontroleerde netwerken.

Maar hoewel Gen 1 SD-WAN-oplossingen aanzienlijke voordelen voor het netwerkbeheer opleverden, waaronder verbeterde controle over VPN’s, pakketgebaseerde routering en meerdere gelijktijdige internetverbindingen via gesplitste tunneling, waren er ook tekortkomingen, zoals vaak het geval is met opkomende technologie.

De tekortkomingen van Gen 1

Deze kunnen worden onderverdeeld in drie delen:

Multicloud beperkingen

De meeste organisaties maken gebruik van hybride, multicloud-omgevingen waarin publieke en private clouds worden gecombineerd met interne datacenters. Maar Gen 1 SD-WAN-oplossingen zijn niet ontworpen om deze omgevingen te ondersteunen omdat ze geen applicatie-netwerken ondersteunen, wat noodzakelijk is bij het gebruik van de cloud.

Gebrek aan applicatie identificatie

Gen 1 oplossingen kunnen applicaties niet herkennen of begrijpen hoe ze presteren. Door het gebrek aan inzicht in applicatietransacties en responstijden is het vrijwel onmogelijk om de gebruikerservaring te volgen, waardoor het oplossen van problemen een aanzienlijke uitdaging wordt.

Leverancier afhankelijkheid

Hoewel organisaties op zoek zijn naar de flexibiliteit en vrijheid om hun omgevingen naar eigen inzicht in te richten, belemmeren Gen 1 SD-WAN-oplossingen hun inspanningen omdat ze provider afhankelijk zijn. Dit betekent dat een organisatie niet zomaar kan besluiten om over te stappen op een andere carrier zonder ook van oplossing te wisselen.

Gen 2 voordelen

Gen 2 SD-WAN-oplossingen pakken de beperkingen van Gen 1 aan en bieden tegelijkertijd extra verbeteringen. Om te beginnen ondersteunt Gen 2 multicloud-omgevingen, een broodnodige verbetering gezien de toenemende afhankelijkheid van meerdere clouds: Vanaf 2019 heeft 84% van de ondernemingen multicloud-strategieën.

Gen 2 brengt ook applicatiebewustzijn naar netwerken, ongeacht of apps zich in een cloud of een intern datacenter bevinden. Het netwerk is niet langer gericht op het routeren van pakketten, maar op het routeren van applicaties; routeringsbeslissingen worden gebaseerd op beleidsdefinities die zijn gekoppeld aan de impact van elke app op het bedrijf. Hierdoor kunnen netwerkbeheerders prioriteit geven aan kritieke functies op het gebied van prestaties, compliance, beveiliging en gebruikerservaring.

Met Gen 2 is de afhankelijkheid van een leverancier ook niet langer een probleem. Een organisatie kan de provider van haar keuze gebruiken om verbindingen tot stand te brengen tussen verschillende omgevingen, of het nu gaat om datacenters, private of publieke clouds. Gen 2 maakt ook verbindingen mogelijk tussen verschillende soorten breedband, zoals MPLS en glasvezel, wat het mogelijk maakt om connectiviteitstypes te mixen en matchen op basis van lokale beschikbaarheid.

Andere Gen 2 SD-WAN-voordelen zijn onder meer de volgende:

Zelfsturende netwerken

Gen 2 levert aanzienlijke vooruitgang in automatisering. Het gebruik van infrastructure-as-code en API-gestuurde implementatiemodellen minimaliseren fouten, verbeteren de schaalbaarheid en maken autonome functies mogelijk. Net zoals AI zelfrijdende auto’s mogelijk maakt, maakt Gen 2 SD-WAN zelfrijdende netwerken mogelijk met zelfherstellende eigenschappen die probleemoplossing versnellen door handmatige interventie te elimineren, wat downtime minimaliseert.

Verbeteringen in beveiliging

Gen 1-oplossingen lieten veel te wensen over op het gebied van beveiliging, maar Gen 2 biedt integratie met cloudgebaseerde beveiligingsarchitecturen en best-of-breed beveiligingsproducten van een reeks leveranciers. Met monitoringtools en gecentraliseerd beveiligingsbeheer kunnen netwerkbeheerders op uniforme wijze beleidslijnen afdwingen en anomalieën opsporen die op een inbreuk zouden kunnen duiden. Aangezien organisaties steeds meer gebruikmaken van multicloud-omgevingen, moeten ze de zekerheid hebben dat hun gegevens en netwerken effectief worden beschermd tegen cyberbedreigingen.

Betere scheiding tussen gegevens en controle

Het gebruik van multitenant, cloud-hosted controllers zorgt ervoor dat gegevens nooit de SD-WAN-controller hoeven te passeren. In plaats daarvan worden ze rechtstreeks tussen het SD-WAN-apparaat van het filiaal en de applicatieserver verplaatst, wat essentieel is voor het minimaliseren van kwetsbaarheden in de beveiliging en het voorkomen van downtime.

Meer weten?

2e Generatie of Gen 2 SD-WAN, ook wel NextGen SD-WAN genoemd, is ontwikkeld om alle beloften van SD-WAN-technologie waar te maken. Wilt u meer weten over deze tweede generatie SD-WAN? Neem contact op met SolidBE en laat u persoonlijk informeren door één van onze netwerk security specialisten. Of lees meer over SD-wan en Next gen Firewalls.

ook interessant