De voor- en nadelen van een SD-WAN

Wat is SD-WAN?

SD-WAN is snel uitgegroeid tot de favoriete technologie voor bedrijven die de cloud willen benutten en digitale transformatie willen omarmen. Toch bestaat er nog veel verwarring over wat nu precies een SD-WAN is, en hoe de technologie werkt.

SD-WAN is een op software gebaseerde architectuur die fungeert als een virtuele overlay voor een onderliggend hardwarematig netwerk, en biedt een gecentraliseerde controlefunctie om verkeer efficiënt over een WAN te sturen op basis van de zakelijke behoeften van een onderneming.

Waarom SD-WAN?

Traditionele WAN’s op basis van conventionele routers zijn nooit ontworpen voor de cloud. Ze vereisen doorgaans backhauling van al het verkeer, inclusief verkeer dat naar de cloud gaat, van bijkantoren naar een hub of een datacenter van het hoofdkantoor waar geavanceerde beveiligingsinspectiediensten kunnen worden toegepast. De vertraging die door backhaul wordt veroorzaakt, is nadelig voor de prestaties van toepassingen, wat leidt tot een slechte gebruikerservaring en productiviteitsverlies.

In tegenstelling tot de traditionele router-centrische WAN-architectuur is het SD-WAN-model ontworpen om volledige ondersteuning te bieden voor toepassingen die worden gehost in on-premises datacenters, openbare of private clouds en SaaS-diensten zoals Salesforce.com, Workday, Dropbox, Microsoft 365 en meer, en tegelijkertijd de hoogste niveaus van toepassingsprestaties te leveren.

Nog maar een paar jaar geleden was het bouwen van een WAN een tamelijk moeilijke onderneming die afhankelijk was van speciale verbindingen, bedrijfseigen hardware en een aanzienlijke hoeveelheid beheer en orkestratie. Deze traditionele WAN-implementaties bleken rigide, weinig flexibel en zeer moeilijk te onderhouden en aan te passen toen bedrijven gebruik gingen maken van de cloud.

SD-WAN’s verschenen op het toneel om de beperkingen van het traditionele WAN-ontwerp te overwinnen. Ze pakten veel van de netwerkuitdagingen aan waarmee ondernemingen werden geconfronteerd. Tegelijkertijd bleven ze achter met tal van uitdagingen bij het integreren van cloud-technologieën, het beveiligen van bijkantoren of het omgaan met mobiele gebruikers.

Wat is het belangrijkste voordeel van SD-WAN?

De belangrijkste voordelen van SD-WAN zijn de hogere capaciteitsbandbreedte, gecentraliseerd beheer, netwerkzichtbaarheid en meerdere verbindingstypes. SD-WAN-technologie stelt organisaties in staat om goedkopere verbindingstypes te gebruiken dan MPLS. Een organisatie kan het type WAN-verbindingen dat wordt gebruikt veranderen als het verkeersvolume verandert

1. Kosten

Gebruikers genieten altijd van kostenbesparingen op lange termijn wanneer ze SD-WAN gebruiken. In vergelijking met een MPLS-implementatie maakt SD-WAN kostenbesparingen van bijna 50% mogelijk. Behalve voor kritieke gegevens kunnen alle taken met een lage prioriteit worden toegewezen aan dure links. En voor de belangrijke taken kunnen dure connectiviteitslinks worden gebruikt.

2. Prestaties

Welke toepassing ook wordt gebruikt in SD-WAN, het is in staat om de prestaties te verbeteren. Elk van het netwerkverkeer werkt anders. Al het verkeer dat kritisch en realtime is, kan automatisch worden gerouteerd naar links met een hogere bandbreedte. Dit zorgt ervoor dat er minder latency problemen en packet loss die uiteindelijk leidt tot betere prestaties van de toepassing.

3. Complexiteit

De meeste netwerken worden onderworpen aan extra lagen door het proces van digitale transformatie. Dit leidt vaak tot slechte netwerkprestaties. SD-WAN is in staat om dit concept te verminderen door de infrastructuur te vereenvoudigen. Bovendien moet worden overwogen om de juiste SD-WAN-dienstverlener met minder capaciteit te zoeken.

4. Betrouwbaarheid

SD-WAN wordt geleverd met verschillende transportmedia die allemaal alternatieve paden kunnen bieden. Voor een voorbeeld, als de SD-WAN is twee of meer mediums. Stel je voor Fiber, DSL en LTE. In het geval van een storing, is SD-WAN in staat om andere twee mediums te gebruiken.

5. Toegang op afstand

Een van de redenen waarom veel bedrijven de voorkeur aan het aannemen van SD-WAN is de toegang tot de cloud. Zelfs als een filiaal zich op afstand bevindt, kunnen de werknemers nog steeds toegang krijgen tot cloud-applicaties. Dit ook met verbeterde prestaties van de toepassing. Wanneer er bedrijfskritische applicaties zijn, kan het verkeer via het datacenter worden geleid.

6. Beheer

Het beheer van het WAN is van oudsher een van de duurste en meest starre aspecten van het beheren van een bedrijfsnetwerk. SD-WAN verlicht deze last door proactief te reageren op real-time netwerkomstandigheden. Het maakt gebruik van programmeerbare netwerkapparaten die u op afstand kunt aanpassen en van dynamische best-path routing, die beide de kosten, flexibiliteit en prestaties verbeteren.

Nadelen van SD-WAN

Net als elk ander netwerk zijn SD-WAN’s niet perfect en hebben ze hun eigen gebreken. SD-WAN’s zijn nog niet volledig geadopteerd.

1. Beveiliging

SD-WAN ontbreekt als het gaat om on-site beveiligingsfuncties. Hoewel SD-WAN’s zijn uitgerust met een aantal normen en methoden voor de beveiliging, nog steeds is het niet adequaat genoeg. Daarom kan een datalek in een enkele machine de hele organisatie beïnvloeden.

2. Aanpassing

Bedrijven hebben een probleem om zich aan te passen aan SD-WAN-oplossingen. Het bestaande personeel kan het moeilijk vinden om deze technologie te begrijpen, waardoor de noodzaak om geschoold personeel te hebben stijgt. Nu kan dit duur zijn voor bedrijven met een laag budget. Dit is een van de redenen waarom bedrijven nog steeds afhankelijk zijn van oude verbindingen.

3. Interferentie

Niet alle SD-WAN oplossingen zijn in staat om WAN routers te ondersteunen. Als een SD-WAN-configuratie in een WAN-router wordt gebruikt, zal de ethernetverbinding waarschijnlijk interfereren met de WAN-architectuur. Om dit te voorkomen, is het raadzaam methoden zoals time-division multiplexing te gebruiken.

4. Fouten

Alle eenheden en verbindingen zijn gecentraliseerd in SD-WAN. Dit heeft tot gevolg dat het hebben van een SD-WAN altijd nieuwe fouten creëert. In sommige gevallen kunnen kleine fouten als gevolg van een verkeerde configuratie tot grote fouten leiden. Daarnaast hebben SD-WAN’s ook te maken met jitters en packet loss.

5. Technische problemen

Standaard zijn routers uitgerust met de functionaliteit om zonder updates te werken. Maar voor routers met SD-WAN-configuratie zijn regelmatige firmware-updates nodig. Als de updates niet worden verstrekt, kunnen de routers uiteindelijk storingen vertonen of zelfs stoppen met werken. Deze updates zorgen ervoor dat de routers bugvrij zijn en dat hun functies worden vastgezet.

SD-WAN Voors vs Tegens

Om te bepalen of u al dan niet een SD-WAN voor uw organisatie moet implementeren, moet u nagaan waar uw werknemers zich bevinden en wat hun behoeften zijn. Werken ze voornamelijk in de cloud, of moeten ze toegang hebben tot gegevens op locatie? Beschikt uw bedrijf over de nodige middelen om een SD WAN te bouwen en te onderhouden? U hebt gezien dat de voordelen van een SD WAN groot kunnen zijn, maar alleen als u de behoeften en de middelen hebt om er een te ondersteunen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over of SD-WAN voor u een goede oplossing zou zijn? Neem contact op met SolidBE en laat u persoonlijk informeren door één van onze netwerk security specialisten. Of lees meer over SD-wan en Next gen Firewalls.

ook interessant